luni, 9 ianuarie 2017

Sfaturi educative


                 Am vrut să aflu răspunsul la ce înseamnă să fii cuminte şi i-am întrebat pe copii ce înseamnă asta. Bineînţeles că le-a fost dificil  să îmi răspundă, însă în general ei răspund cu: „a sta cuminte”(adică a nu se mişcă din locul indicat de autoritate), „a-i asculta pe părinţi”, în general. După cum vedeţi, nimic concret în educatia copilului, ci doar ceva general, ambiguu, şi fără nici o eficientă educativă. Aşa că dacă vă imaginaţi că va şti să nu sară în pat când îi spuneţi  “să fii cuminte”, veţi fi foarte dezamăgiţi.
            Pentru a-i determina pe copii să respecte regulile date de dumneavoastră, ei trebuie să se simtă înţeleşi, ascultaţi şi ceea ce este foarte important să învăţaţi să vorbiţi pe limba lor, adică la nivelul lor de înţelegere în termeni concreţi, făcând referinţă la comportamentul aşteptat într-o maniera directă, de ex.: „Mă aştept să-ţi faci patul”, „Vei merge în camera ta şi îţi vei strânge jucăriile”, evitând termenii generali, „Fii un copil ascultător”, „Fii bun” etc.





  1. Cunoaste-ţi copilul.
  2. Stabileşte reguli simple şi clare, pe înţelesul lui.
  3. Foloseşte cu moderaţie şi recompensele şi pedepsele. Nu îi oferi cadouri scumpe pentru a încuraja un anumit comportament, după cum nu trebuie să apelezi nici la pedepse fizice. Extremele sunt de evitat; e de preferat să îl trimiţi să stea la colţ câteva minute sau pe "un scaun de pedeapsă” dacă face un lucru interzis, mai degrabă decât să-i dai o palmă.
  4. Într-o zi, nu ai voie să-l surprinzi făcand mai multe lucruri rele decât lucruri bune. Dacă îl copleşeşti de reproşuri în fiecare zi, se va obişnui să îţi atragă atenţia numai prin năzbâtii şi greu îl vei mai aduce pe calea cea bună.
  5. Ignoră detaliile insignifiante, precum tânguirile şi plânsetele slabe.
  6. Fii coerentă şi nu face excepţii de la regulile stabilite.
  7. Fii o bună ascultătoare a copilului şi repetă-i întotdeauna după ce vorbeşte cu tine ce ai înteles tu din ce ţi-a spus.
  8. Lasă-l să te ajute să alegi consecinţele comportamentului său (dupa 3 ani).
  9. Nu ţipa la copil. Vorbeşte-i cu respect şi va fii mult mai cooperant. Nimănui nu-i place să auda ţipete în jurul său.
  10. Nu îi spune că este un copil rău, care face numai lucruri rele. În timp, va ajunge chiar să creadă asta despre el.
  11. Adu-ţi aminte că fiecare copil e unic şi creşte în ritmul propriu, iar comportamentul lui diferă în funcţie de stadiul dezvoltării în care se află.



De multe ori părinții nu-și dau seama că remarcile lor pot afecta personalitatea în formare, încrederea copilului în sine, în părinți și în societate, în general. Părinții își vor copiii în siguranță și mulțumiți. Nici un părinte nu încearcă deliberat să-si transforme copilul într-un adult neîncrezător, timid, temător, antipatic ori nerespectuos. Secretul unei relații armonioase părinte-copil, constă într-o comunicarea sinceră a emoțiilor și trăirilor toate aplicate în educatia copilului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu